Nastavení cookies

Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na webu žije?

Co (ne)chtít od svého svatebního fotografa

22.06.2018

Přejte si krásné fotky, polojasno až pod mrakem, super lidi a trochu toho štěstí. :) Fotograf vám pomůže s tím prvním a vy mu v tom můžete jít dosti naproti.

Co (ne)chtít od svatebního fotografa

Výběr svatebního fotografa je jednou z prvních věcí, které byste měli během příprav své svatby vyřešit. Jednak proto, že většina z nás má víkendové termíny plné půl roku dopředu a někdy i déle, a jednak proto, že výběr není radno uspěchat. Poradím vám, jak fotografa oslovit a co po něm chtít.

 

Všichni snoubenci chtějí mít na svou svatbu krásnou vzpomínku v podobě perfektních fotografií, na kterých budou zachycené všechny ty vzácné okamžiky a všichni blízcí. Když si vyberete fotografa, kterého jeho práce baví a dělá ji s nadšením, máte jistotu, že se bude opravdu snažit, abyste byli s jeho fotkami spokojení. Stále tu jsou ale věci, které fotograf sám tak docela ovlivnit nemůže a potřebuje, abyste mu řekli svá přání. A nemluvím teď o počasí… :)

 

Ze svých zkušeností, které jsem načerpala za těch pár let, kdy fotím svatby, vám můžu předat pár postřehů, díky kterým můžete vy sami výsledné fotky ovlivnit.

 

Co od svatebního fotografa chtít:

  1. Předsvatební schůzku nebo alespoň videochat, pokud není osobní setkání možné. Fotograf, který vás před svatbou nechce poznat, neodvede tak dobrou práci, jako ten, který se o vás dopředu zajímá. A nejde jen o sdělení důležitých informací, jako je místo a čas obřadu, ale i o to, jak si lidsky sednete. Přece jen vlastně zvete cizího člověka na svou svatbu - měl by o vás něco vědět.

  2. Smlouvu. V dnešní době není radno spoléhat se na dobré slovo. Pro seriózního fotografa je smlouva samozřejmostí, přinese vám ji na předsvatební schůzku a nechá vás, abyste si ji v klidu prošli.

  3. Zájem, nadšení a pokoru. Není nic horšího než fotograf, který si fotí, co chce bez ohledu na přání nevěsty a ženicha, je nepříjemný na hosty a po uplynutí přesně stanoveného počtu hodin bez milosti odjíždí, aniž by třeba stihl zachytil první tanec. Naopak je skvělé, když si fotograf sám zjistí informace o místě svatby nebo se dokonce zajede na lokalitu podívat, aby třeba našel vhodná místa pro párové focení.

  4. Reference a profesionální přístup. Od fotografa potřebujete, aby byl včas na správném místě, zachytil všechny důležité okamžiky ze správných úhlů a výsledek stál za to. Prohlédněte si proto předem jeho portfolio a nedělejte kompromisy. To, že má někdo zrcadlovku, neznamená, že umí fotit svatby.

  5. Radu. Většina svatebních fotografů má za sebou už spoustu různých svateb, proto se ho klidně zeptejte na něco, s čím si nevíte rady. Obvykle vám rád poradí třeba s harmonogramem nebo vhodným místem obřadu. Nezapomeňte ale, že je to jen fotograf, ne svatební koordinátorka.

 

Co naopak nechtít:

  1. Všechno honem. Opravdu během svého svatebního dne nikam nespěchejte. Polibek, prstýnek a šup na oběd? Takhle prosím ne. Všechny ty důležité chvíle, jako je příchod k oltáři, nasazení prstýnku či první novomanželský polibek, si náležitě vychutnejte. Občas se na chvilku zastavte a usmívejte se! Fotograf, ale i nadšení rodiče, sourozenci a kamarádi pak mají čas zachytit krásnou fotku.

  2. Aby byl na všechno sám. A teď myslím především situace, kdy fotografovi lezou do důležitých záběrů příbuzní s mobilními telefony, nebo dokonce kameraman. Mám za sebou spoustu svateb, kde s tím nebyl sebemenší problém, ale zažila jsem i ty, kde to bylo s příbuznými skoro na lokty. Takovým zkaženým záběrům můžete předejít dvěma způsoby: buď předem požádáte svatebčany, aby alespoň během obřadu nefotili a jen si ty chvíle spolu s vámi užili, nebo dáte fotografovi k ruce někoho, kdo v případě nouze zasáhne. Takovým pomocníkem bývá často svědek nebo družička - může rodinu usměrnit a fotograf má pak prostor dělat svou práci.

Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje moderní technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.