Nastavení cookies

Můžeme pracovat s cookies, ať víme, jak to na webu žije?

Jak se nestresovat kvůli skupinovému a párovému focení během svatby

15.04.2019

Nevěsty se mě na předsvatebních schůzkách často ptají na párové focení a fotky skupinek.

Většinou je zajímá, jak dlouho to bude trvat a kdy je na to ten správný čas, aby tomu mohly přizpůsobit harmonogram. Tak jsem sepsala pár svých tipů, které vždycky opakuju, ale pamatujte - je to vaše svatba a úplně cokoliv si můžete udělat jen podle sebe.

Každá nevěsta (ale i ženich) je během své svatby nervózní. Stresovat se ještě kvůli tomu, jestli mají všichni fotku s novomanželi a jestli se hosté během párového focení nenudí, to je opravdu zbytečné. Určitě se vám proto bude hodit pár mých konkrétních, praktických rad, díky kterým může být vaše svatba zase o něco víc v klidu.

1. Po gratulacích udělejte jen jednu velkou skupinovou fotku

Většinou snoubenci plánují focení skupinek hned po gratulacích a za každou cenu na tom trvají. Myslí si, že později se určitě všichni rozutečou a už se nikdo nebude chtít fotit. Věřte mi, že takhle to nechodí. Každý chce mít fotku s nevěstou!
Proto doporučuju, abyste se po obřadu hlavně uvolnili a vychutnali si to, že už jste svoji. Nemá cenu nikam spěchat. Protože i když si myslíte, že to bude frk frk, ve skutečnosti strávíme focením skupinek hodinu. Po gratulacích můžete udělat jen velkou skupinovou fotku a pak už se děj vůle boží. Dejte si oběd a bavte se - fotograf je vám neustále v patách. Vy sami si určitě během celého dne najdete chvilku pobavit se s příbuznými a kamarády a u toho vás fotograf rád vyfotí. Takové fotky budou daleko přirozenější, vy nebudete ve stresu a hosté se nebudou při čekání na ostatní nudit.

2. Před hostinou jen pár fotek novomanželů

Nedoporučuju ani párové focení hned po obřadu. V tuhle chvíli má sice nevěsta většinou ještě pořád perfektní make-up a účes, ale na druhou stranu je tu opravdu reálná šance, že budou hosté během čekání znudění. Proto radím po gratulacích a velké skupinové fotce poslat hosty ke stolu (o což se může postarat vaše koordinátorka nebo třeba maminka či kamarádka) a v těch několika málo minutách udělat pár fotek na prázdném místě obřadu. Opravdové párové focení si pak nechte až na podvečer, kdy je to nejlepší světlo, hosté jsou najedení a baví se i bez vás.

3. Párové focení beze spěchu

Na opravdu krásné fotky páru je potřeba čas a není radno dělat je ve spěchu. Proto nevěstám vždycky radím fotit je až později odpoledne nebo k večeru, třeba při západu slunce, kdy je to nejkrásnější měkké světlo. Nezapomínejte, že nevěsta a ženich jsou na svatbě neustále středem pozornosti. Můžete tak brát párové focení i jako chvíli oddechu, kdy jste spolu sami dva (a fotograf, případně kameraman), můžete se uvolnit a vychutnat si to, že jste manželé. Je fajn vyrazit společně třeba na malou procházku k rybníku nebo do lesa, protože už během cesty mohou vzniknout nádherné snímky. A věřte mi, že hosté se bez vás tu hodinku úplně v klidu obejdou.
Můj tip na závěr: Někdy pár zvolí netradičně focení ráno před obřadem nebo v jiný den. Bývají pak krásně uvolnění, protože je netlačí čas a nikdo na ně nečeká.

 

Zdá se, že používáte prohlížeč, jenž nepodporuje moderní technologie pro zobrazování obsahu na webu. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, jenž dnešní standardy splňuje.